σουτζουκάκια σμυρνεϊκα με ατζέμ πιλάφι


Η φίλη μου η Σοφη,  δεν τρώει γιουβαρλάκια, και μου ζήτησε να της φτιάξω σουτζουκάκια. Η φίλη μου η Σοφη δεν είναι εδώ αλλά στην Αθήνα όποτε θα την καθοδηγήσω βήμα βήμα να τα φτιάξει.  Λοιπόν Σοφη την προσοχη σου!

Όταν ήμουν μικρή, άκουγα τη μαμά και τους θείους μου να λένε πως σαν τα σουτζουκάκια τα σμυρνέικα της μητέρας τους δεν ξαναματαφαγανε από τότε που πέθανε. Και κανείς δεν καραφερε να τα φτιάξει όπως εκείνη οσο κι αν και αν προσπάθησαν. Δεν έχω λοιπόν ιδέα τι έκανε τα σουτζουκάκια της γιαγιάς της Δεσποινας  τόσο αγαπητά,  αλλά νομίζω πως και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο. Τι ψωμί θα βάλουμε, ποσο σκόρδο, ποσο κύμινο, τι είδους σάλτσα.

Το Σεπτέμβρη Σοφη, έφτιαξα σάλτσα από φρέσκια ντομάτα που τότε ήταν ώριμη και μοσχοβολιστη. Την έβαλα σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και στο ψυγείο.

Για τα σουτζουκάκια θέλεις,

800 γρ κιμα 85% απαχο

4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί λίγο βρεγμένο

1 σκελίδα σκόρδο.

μισο κουταλάκι κύμινο.

αλατι και πιπέρι.

Αναμιγνυεις όλα τα υλικά και τα ζυμωνεις σε σουτζουκάκια.

Τα τσιγαριζεις σε λίγο καυτό λάδι να πάρουν καφετί χρώμα.

Τα βάζεις σε ρηχή κατσαρόλα (πλακερο) και ρίχνεις την ωραία σάλτσα ντομάτας.

Αν φτιάξεις ντομάτα σάλτσα φρέσκια, βάλε της λίγη ζαχαριτσα, και αλάτι.

Βαζεις και λίγο κύμινο στην σάλτσα σου και σιγοβράζεις τα σουτζουκάκια για μισή ώρα.

Παμε τώρα να φιαξουμε το ατζέμ πιλάφι.

Θελεις, 2 φλυτζανια ρύζι γλασέ,

1 φλυτζάνι κριθαράκι,

5 φλυτζανια ζωμό κοτας,

αλατι,

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και

Προαιρετικά , 1/2 φλυτζάνι καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Ξέπλενεις  καλά το ρύζι με κρύο νερό για να σου γίνει σπυρωτο.

Σε μια κατσαρόλα ζέσταινεις το λάδι μέχρι να κάψει και ρίχνεις το κριθαράκι. Ανακατευεις με ξύλινη κουτάλα μερικά λεπτά μέχρι να πάρει χρυσάφι χρώμα.

Ριχνεις το ζωμό, το λευκό ρύζι και αλάτι. Ανακατεύεις και σκεπάζεις την κατσαρόλα ενώ συγχρόνως χαμηλώνεις την φωτιά τόσο όσο να σιγοβράζει.  Σε είκοσι λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο. Το κοιτάς ενδιάμεσα μήπως και χρειαστεί λίγο ζωμό ακόμα. Όταν ετοιμαστεί το πιλάφι, θα είναι αφράτο και σπυρωτο. Εδώ προαιρετικά προσθέτεις το κουκουνάρι.

Λοιπον Σοφη, πας Καμπερα και το φτιάχνεις στον Μάικλ

Σε φιλώ γλυκά!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s