Μαρια Χαραμη (in memory)

20121020-172738.jpg

Η Μαρια Χαραμη έφυγε προχθές απο ένα κόσμο που χρόνια προσπαθούσε να τον κάνει πιο όμορφο. Την πρωτογνωρισα, σαν συγγραφέα εννοειται, πολλα χρόνια πριν σε ένα βιβλιοπωλείο, τότε που αγόραζα βιβλία μαγειρικης με την σεσουλα. Το μικρο μακροστενο βιβλιαράκι με τίτλο ¨Κοκκορας Κρασατος¨ των εκδόσεων Libro, τράβηξε την προσοχή μου. Μια παράγραφο διάβασα και το πήρα αμέσως. Στα χρόνια που ακολούθησαν αγορασα και αλλα βιβλία της. Αργοτερα διάβαζα ανελλιπώς στο διαδυκτιο την στήλη της στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Εις μνημην Μαρίας Χαραμη, παρουσιάζω σήμερα μια συνταγη απο το βιβλιο της ¨ Περι Ορεξεως¨ που η ίδια ονόμασε ¨φουντουκατα¨ . Ουσιαστικά ειναι μαρεγκες με φουντουκια.

Maria Harami, a Greek writer died two days ago from cancer. She was writing about food, presentation and social issues. She wrote and published seven books, some of which I have. Later she had a permanent column in a Greek Sunday paper. In memory of Maria Harami, I am bringing today a most favorite recipe of hazelnut meringues.

20121020-172747.jpg

Yλικα:

1 1/2 φλυτζανι ψιλοτριμενα φουντουκια
2-3 άσπρα δια αυγών αναλόγως μεγέθους.
3/4 φλυτζανιου ζαχαρη.
2 κουταλια σούπας κακαο.
2 κουταλια σούπας ξυσμα λεμονιού.
2 κουταλακια λιωμενο βούτυρο.
Βανιλια,
Ελαχιστο αλάτι.

20121020-172757.jpg

Ingredients:

1 1/2 cups chopped hazelnuts
2-3 egg whites (depending on the size)
3/4 cups sugar
2 Tbsp cocoa
2 Tbsp grated lemon peel
2 tsp melted butter
1 tsp vanilla sugar.
A pinch of salt

Εκτέλεση:

Απλώνουμε το βούτυρο σε ένα ταψι και το αφήνουμε να περιμένει.
Χτυπάμε τα ασπραδια μαρεγκα και προτού πηξει καλα ρίχνουμε τη ζαχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ενώνουμε τα υπολοιπα υλικα καλα και στο τέλος ρίχνουμε την μαρεγκα ανακατευοντας ελαφρά.
Παίρνουμε κουταλια απο το μείγμα και τις ρίχνουμε αραιά στο βούτυρο μένει ταψι.
Αφήνουμε τα γλυκα μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και ψήφου με στους 180 βαθμους Κελσίου. Μπορείτε να στρωσετε λαδοχαρτο στη βάση του ταψιου.
Εδω η κυρία Χαραμη δεν μας λέει για πόσο ψήνουμε τις μαρεγκες, αλλα μισή ώρα ειναι αρκετή. Τόσο τις εψησα κι έγιναν τελειες.

20121020-173354.jpg

Directions:

Spread the butter on a cookie sheet and set aside.
Beat the egg whites to meringue and before they set, add the sugar and continue beating.
In another bowl mix the rest of the ingredients and add the meringue folding softly.
Drop spoonfuls of the mix on the cookie sheet.
Let the meringues stand in room temperature for an hour and then bake for half hour at 360 degrees Fahrenheit.

20121020-172825.jpg

I baked them yesterday and enjoyed with my guests after dinner.

Despinarion.

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Irene says:

    Το καλύτερο in memoriam…Ο κόκορας κρασάτος ήταν και το δικό μου πρώτο βιβλίο της. Θα μαγειρεύει στον παράδεισο…

  2. despinarion says:

    Ωραιο βιβλιο Irene! Νομιζω οτι κι εγω αυτο αγορασα πρωτο. Τυχερος ο Αγιος Πετρος και τα αγγελακια.

  3. Natassa says:

    Δέσποινα, λάτρευα και γω τη γραφή της Χαραμή,τη χαρά της ζωής και την κομψότητα που απέπνεε η ίδια και ο λόγος της. Πολύ ξεχωριστή γυναίκα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s