φυλλο και φτερο

Εχω στα χερια μου το τετραδιο μαγειρικης της μαμας μου. Ο Θεος να το κανει τετραδιο, αυτο ειναι φυλλο και φτερο.   Δεν ειναι το οριτζιναλ που αρχισε να γραφει οταν πρωτοεγινε νοικοκυρα.  Ειναι το αλλο που της χαρισα εγω, αφου αντεγραψα ολες τις συνταγες απο το οριτζιναλ που ηταν επισης φυλο και φτερο.  Ημουν ενα πολυ τακτικο κοριτσακι, που ακομα και το προχειρο του τετραδιο ηταν το καμαρι του σχολειου και το θεμα συζητησης στα γραφεια των καθηγητων.  Μιλαμε τελειο. Με ολοστρογγυλα γραμματακια και οι γραμμες με χαρακα.  Πως λοιπον εγω βγηκα απο τετοια μαμα που δεν μπορουσε να κρατησει ενα τετραδιο συνταγων τακτοποιημενο, ποτε μου δε το καταλαβα.

Σε καποιο ταξιδι της στην Ιταλια μου εφερε δωρο μερικα φιν φον τετραδια για το σχολειο μου. Για να την ευχαριστησω, αποφασισα να χρησιμοποιησω ενα απο αυτα για να της φιαξω ενα καινουργιο τετραδιο συμμαζεμενο και νοικοκυρεμενο.

Διαλεξα ενα με πτι καρρω ντηζαϊν και με αρκετες σελιδες για να μη της τελειωσει γρηγορα.  Και πρωτα πρωτα καθησα και αριθμησα ολες τις σελιδες με κουτσουμπουλικα στρογγυλα νουμερακια.

Στην πρωτη σελιδα της εφιαξα μια ζωγραφια  και της εγραψα μια αφιερωση.  Με ολη την αγαπη των δεκα μου χρονων, επαιρνα κρυφα το παλιο τετραδιο και αντεγραφα τις συνταγες και μετα το εβαζα στη θεση του.  Δεν με πηρε χαμπαρι.  Οταν της το χαρισα στην γιορτη της μητερας η χαρα της δεν περιγραφεται.  Απο τοτε μεχρι και που εφυγε περσυ τον Φλεβαρη, αυτο ηταν πια το τετραδιο συνταγων της μαμας.

Οριστε λοιπον η δευτερη σελιδα, και εχετε και μια ωραια συνταγη της θειας μου της Ριρης (η γνωστη εικαστικος Ιρις Δρακουλη).   Οι περισσοτερες συνταγες στο τετραδιο εχουν τα ονοματα των κυριὠν που της ειχαν δωσει την συνταγη. Ετσι εχουμε, τα κουλουρακια της Νικης, τα τσουρεκακια της θειας Μαριανθης, τα τρουφακια της Χρυσουλας και την ταρτα της Αντιγονης.  Τα προσωπα αυτα τα γνωριζω ολα αφου ηταν θειες μου η φιλεναδες της.  Το πιο ωραιο ομως ηταν στις τελευταιες σελιδες, που η μαμα εγραφε λιστες απο φαγητα που εβλεπε σε διαφορα τραπεζια που πηγαινε.  Το τραπεζι της Κυριας Αποστολου η της κυριας Πινωτση, η το τσαϊ της κυριας Κικης.  Απο εκει επαιρνε ιδεες για τα δικα της τραπεζια.

Στην αντιγραφη λοιπον εχω κανει ενα λαθος που το βλεπω σημερα και γελαω.  Διαβαζα μπεϊκιν (baking powder) κι ελεγα απο μεσα μου οτι η μαμα δεν ηξερε το σωστο (που εγω προφανως το ηξερα) και οτι εννοουσε μπεϊκον.  Σε ολο το τετραδιο λοιπον τα κεϊκ φουσκωνουν με μπεϊκον. Η μαμα με διορθωσε αλλα ποτε δεν αλλαξε αυτο που εγραψα.

Οι περισσοτερες συνταγες που προερχονται απο κυριες μια γενια πριν την δικη της,  εχουν μετρησεις σε οκαδες και δραμια.  Ακομα εχουν κεσεδες, πρεζες, λιγο απο αυτο, λιγο απο εκεινο, μετριους φουρνους, μια μεγαλη πλακα σοκολατα και αλλα φλου που σημερα με δυσκολευουν στο να φιαξω μερικα απο τα γλυκα της. Εκεινη ομως ηξερε τι εκανε.

Ακομα αξιοσημειωτο ειναι η παρουσια σε μερικες συνταγες, προϊοντων οπως το “Ερμολ”η το “Μορφατ” που τα θυμαμαι στα ντουλαπια, αλλα δεν ηξερα τι ρολο επαιζαν.  Μη ξεχναμε οτι η δικη μου μαμα εμαθε να μαγειρευει στην δεκαετια του πενηντα και οπως ολες οι νοικοκυρες εκανε χρηση απο αυτα τα ετοιματζιδικα φιρφιρικια.  Οι περισσοτερες συνταγες εχουν απλα μια λιστα υλικων χωρις οδηγιες στη συνεχεια.  Και παλι ηξερε τι εκανε. Το να χτυπησεις τα αυγα με τη ζαχαρη πρωτα ειναι εντελως αυτονοητο.  Πως αλλοιως θα αφρατεψουν;

Μετα ερχοντουσαν οι κυριες του καρε.. Δαφνη μου, τι αφρατο το κεϊκ σου!  Ευχαριστω κοριτσια!

Το τετραδιο της μαμας σε αυτη την μορφη (φυλλο και φτερο πια) βρισκεται παλι στα χερια μου.   Ουτε μια συνταγη για φαγητο. Ολα γλυκα, απο μουσταλευρια μεχρι τσουρεκια και απο Παστα Φλωρα μεχρι τουρτα αμυδγαλου.  Θα ηταν καλη ιδεα να τα μεταφρασω σε σημερινες μοναδες βαρους και ογκου και να τα συμπληρωσω με οδηγιες χρησης.  Θα μου παρει πολυ καιρο ομως.

Δεσποιναριον

Σημειωση: 1 οκα= 400 δραμια  =1.282 γραμμαρια

Advertisements

22 Comments Add yours

  1. worldcity says:

    τι γλυκό…τετράδιο! μα δε χρειάζεται καν μετατροπή στις μονάδες, με λίγη εξάσκηση και…μπορεί να ξεπηδήσει ένα γλυκάκι απο τα παλιά, – τώρα βέβαια η μαμά θα είστε εσείς και στα παιδιά σας, μέσα από μια χρονική αντιστοίχιση, θα γεννηθεί η μελλοντική ανάμνηση της μαμάς, του γλυκου, του φύλλο και φτερό τετραδίου….

    ωραία

    1. despinarion says:

      Ευχαριστω Wordcity. Τωρα ερχονται γιορτες, ολο και κατι θα φιαξουμε. Ναι τωρα εγω ειμαι η μαμα κι εχω πιασει τα παιδια μου να ψιθυριζουν κατι για την σαλτσα της μαμας τους που ειναι τελεια. (εκεινα το ειπαν). Την βλεπω την αυριανη αναμνηση.

  2. orfia says:

    Με συγκινησες! Το τετραδιο και τα ματια σου! Ανεκτιμητος θησαυρος. Βρηκα και εγω κατι παρομοιο, με οκαδες και δραμια και τη λεξη “λιγο”..σε ολες τις συνταγες., .Αχ! οι μαμαδες μας οι γλυκειες μας μαμαδες!

    1. despinarion says:

      Ορφια μου εχω ακομα να παρουσιασω το τετραδιο της γιαγιας μου!!! Εκει να δεις οκαδες. Ετσι τις θυμομαστε τις μαμαδες απο οτι χειροπιαστο αφησαν.

  3. me (maria) says:

    Αυτοί είναι ανεκτίμητοι θησαυροί…βλέπω ένα ακόμα “υλικό” να ξεπηδάει συνέχεια κάπου ανάμεσα στο “μπέικον” και το ερμόλ…το σπουδαιότερο…η αγάπη!!
    Το τετράδιο χαρίστηκε με αγάπη, χρησιμοποιήθηκε με αγάπη…είναι φύλλο και φτερό, αλλά ακόμα κι αυτό σημαίνει αγάπη..καλημέρα Δεσποινούλα!

    1. despinarion says:

      Ετσι ειναι Μαρια. Ολα τα λεει η τελευταια σου προταση. Δεν εχω τιποτα να προσθεσω! Φιλια.

  4. zwaki says:

    Γεια σου Δέσποινα! Με ταξίδεξες πάλι σε κόσμους φωτεινούς εδώ που είμαι, σε ένα “σκοτεινο” γραφείο, λυγισμένο από τόνους χαρτιου! Ετσι μου ρχεται το βραδυ να κανω κουλουράκια της Ριρής, εγω, που που το μόνο γλυκό που ξέρω να κάνω είναι η κρέμα γιώτης!

    1. despinarion says:

      Ελα κι εσυ βρε ζωακι με τα ετοιματζηδικα! Για να σε δω να φιαχνεις κουλουρακια. Χαρηκα που σε ταξιδεψα λιγο. Χρειαζεται να ξεφευγουμε,

      1. zwaki says:

        ξερω και κορμο με μπισκοτα μιράντα! Μεχρι εκει! Τα κουλουρακια στα ματια μου ειναι επιπεδο διδακτορικου!!

        1. despinarion says:

          Χα χα!!! τι να τα κανεις με τοσα καλα ζαχαροπλαστεια που εχετε εκει!!

  5. fevis says:

    Φιλενάδα μου αυτό το κομμάτι θέλω για το FnL… Είναι τέλειο!!!!!!!!!!

  6. Natassa says:

    Καλορίζικο το νέο μπλογκ! Το απολαμβάνεις πολύ και μεις μαζί σου. Τέτοια τετράδια έχουμε όλες μας, έχω και από τη μαμά και από την αγαπημένη μου θεία…Και πόσο χαίρομαι γι’ αυτό!

  7. despinarion says:

    Ευχαριστω Νατασσα μου. Πραγματικα το απολαμβανω το καινουργιο μπλογκ. Κι εγω χαιρομαι που εκτιμας αυτα που βρηκες απο τις αγαπημενες σου της περασμενης γενιας.

  8. Αγγελικούλα says:

    Τι γλύκα ήταν αυτή που μου χάρισες πρωί πρωί ! Και να σκεφτείς ότι είμαι αλλού γι αλλού και απλώς πάτησα μηχανικά και νυσταγμένα ένα λινκ στο μέιλ μου…
    Καινούριο μπλόγκ, ε; Καλορίζικο κοριτσάκι μου ! Φιλιά πολλά και στους δυο σας .

    1. despinarion says:

      Ευχαριστω Αγγελικουλα. Φιλια κι απο μένα.

  9. panathinaeos says:

    Δεσποιναριον!!!! Εξαιρετικο και οπως παντα σφιζον απο συναισθημα το γραψιμο σου. Ξερεις μηπως γιατι η κυρια Δαφνη δεν ειχε στο βιβλιο συνταγες για ο,τιδηποτε εκτος γλυκων;

    1. despinarion says:

      Νομίζω Αγαπητωτατε οτι οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές ειχαν συνταγες γλυκών. Το μαγείρεμα φαγητού ήταν κλασσικό αι δεδομένο. Το παρατηρώ και στο βιβλίο της γιαγιάς μου που θα φερω ένα καιρώ κι εδω. Ευχαριστω για α καλα σου λόγια.

  10. An-Lu says:

    Κι όμως το Μόρφατ ζει και βασιλεύει!

  11. despinarion says:

    Νομιζω οτι χρησιμοποιειται για παγωτα ..

  12. Popi Wallick / tasteadvisor.blogspot.gr says:

    Μου αρέσει μου αρέσει μου αρέσει!

  13. despinarion says:

    Ευχαριστω Ποπη μου!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s