Μπακατσιανος (Bakatsiano, a great restaurant in Arnaia)

Το εστιατοριο “Μπακατσιανος” βρισκεται στην Αρναια της Χαλκιδικης.  Σε μια μαγευτικη τοποθεσια στην περιοχη της Αγιας Παρασκευης οπου οι φιλοι μου Ελενη και Βασιλης παντρευτηκαν πριν πολλα χρονια. Με την Ελενη και τον Βασιλη επισκεφθηκαμε τον Μπακατσιανο μια μερα φετος τον Αυγουστο και γνωρισαμε τον σεφ Δημητρη Πολυζο.   Ηταν καθημερινη και δεν ειχε πολυ κοσμο. Δυο τρεις παρεες μονο.  Η κινηση ομως γενικα ειναι περιωρισμενη λογω της κρισης μας εξηγει ο Δημητρης.

” Bakatsianos”  restaurant is located in the majestic park of Aghia Paraskevi, near the city of Arnea jn Chalkidiki.  We  visited Bakatsianos with my friends Eleni and Vassilis who introduced us to the chef Dimitris Polyzos.   It was a hot weekday and there were not many guests in the restaurant.  The economic crisis has affected the restaurant business says Dimitri Polyzos.

Το εστιατοριο που ειναι κτισμενο με πετρα και ξυλο, διαθετει ενα υπεροχο εξωτερικο χωρο για αλ φρεσκο γευματα. Χαλκιδικιωτικες νοστιμιες με ισως και λιγη Πολιτικη επιρροη  χαρακτηριζουν την κουζινα του Μπακατσιανου.  Ντοπια νωπα κρεατα , φρεσκα ψαρια και θαλασσινα χρησιμοποιει ο Δημητρης για να να μαγειρεψει τα παραδοσιακα του εδεσματα και ο ιδιος προτεινει το καταλληλο κρασι απο μια εμπεριστατωμενη λιστα.

The building,is  made with stones and wood, really nicely decorated with local  accents and crafts. The menu  features meat, fish and seafood  from local farms and    nearby seas.  The cuisine is mostly local of Chalkidiki and Dimitris suggests and promotes local wines from a good list.

 

Το μπουγιουρντι του Μπακατσιανου ηταν νοστιμωτατο. Ομολογω οτι για πρωτη φορα στη ζωη μου δοκιμασα μπουγιουρντι φετος στην Χαλκιδικη.  Για οσους δεν γνωριζουν το μπουγιουρντι ειναι συνδιασμος πιπεριας, ντοματας και φετας που ψηνονται ολα μαζι με λιγο ελαιολαδο και ερχονται και γινονται μια απιστευτη νοστιμια.   Εκεινο ομως που με ενθουσιασε ηταν τα σουτζουκακια που ερχονται χωρις την γνωστη αθηναϊκη εκδοχη της σαλτσας με το κυμινο.  Μια ελαφρια γευση κανελλας  παραπεμπει στην Πολιτικη κουζινα.  Ακομα  το στεγνο σουτζουκακι μου θυμισε παλιες εποχες που “εκλεβα” ενα σουτζουκακι (η δυο) πριν προλαβει η μαμα να τα βαλει στη σαλτσα.

The  ” signature” dish of Chalkidiki ” bouyiourdi”  was very tasty. Bouyiourdi is made of sweet peppers, tomatoes,  feta cheese all cooked together with a bit of olive oil until the cheese melts completely and is blended with the rest of the ingredients.  In the gallery it is the one that looks like a white soup. I was really  surprised  with the arrival of ” soutzoukakia”  without the classic cumin sauce we prepare them in Athens.  These had a slight taste of cinnamon which reveals the ” Politiki”  influence of the chef. We call  ” politiki”  the traditional cuisine of the Greek community in Poli / Constantinople (Istanbul) .

Το γευμα τελειωσε με μια υπεροχη πορτοκαλοπιτα κερασμα του μαγαζιου σε συνταγη της αγαπημενης Ελενης. Το γευμα στου Μπακατσιανου ηταν μονο μια απο τις πολλες υπεροχες εμπειρειες απο  μια υπεροχη ημερα στην Αρναια

At the end of the meal Dimitri Polyzos offered a juicy orange cake made from a recipe Eleni had given him.  The visit to Bakatsianos was one of the great experiences we had that  one great day in Arnea

Despinarion

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s